luni, noiembrie 15

Matei Varga sustine trei concerte la Bucuresti

Pianistul Matei Varga se va afla la Bucuresti pentru a sustine o serie de trei concerte, unul mai diferit decit celalalt. Astfel, in 19 noiembrie, el va interpreta Concertul pentru pian în mi minor de Chopin alaturi de Orchestra Nationala Radio. In 23 noiembrie, va sustine un recital la doua piane impreuna cu pianistul sud-african Ben Schoeman la Ateneul Roman, intr-un eveniment prezentat de Institutul Cultural Roman, cu un program care include piese de Schubert, Schumann, Lipatti, Rachmaninov si Ravel. Apoi, in 30 noiembrie, Matei Varga va sustine un nou recital la Sala Radio, celebrindu-i pe Schumann si Chopin.

In plus, casa de discuri Naxos a lansat de curind pe piata internationala CD-ul sau continind lucrari pentru pian de George Enescu. Discul include Sonata Op. 24 nr. 1 în fa diez minor, cu care Matei Varga a cistigat premiul special pentru cea mai buna interpretare a unei piese de Enescu la Concursul International de Pian "George Enescu". CD-ul este distribuit si in Romania putand fi achizitionat din librariile Carturesti si Humanitas.

Programul concertelor este prezentat mai jos, biletele fiind puse in vinzare la fiecare dintre salile de concerte indicate.

- Vineri, 19 noiembrie, 19:00
Concert cu Orchestra Nationala Radio 
Sala Radio
Chopin: Concertul pentru pian in mi minor, B 53/Op. 11
Detalii: orchestre.srr.ro

- Marti, 23 noiembrie, 19:00
Concert la doua piane: Matei Varga & Ben Schoeman (Africa de Sud)
Prezentat de Institutul Cultural Roman 
Ateneul Roman
Schubert: Fantezia pentru pian la patru miini in fa minor, D 940/Op. 103 
Schumann: Andante si variatiuni pentru doua piane in si bemol major, Op. 46 
Lipatti: Dansuri romanesti (3) 
Rachmaninov: Suita pentru doua piane nr. 2, Op. 17 
Ravel: La valse 
Detalii: www.icr.ro

- Marti, 30 noiembrie, 19:00
Recital de pian Schumann & Chopin
Sala Radio
Schumann: Fantezia pentru pian in do major, Op. 17
Chopin: Preludii (24) pentru pian, Op. 28 
Detalii: orchestre.srr.ro

Istoria pianistului Matei Varga este una speciala, ca a multor tineri nascuti in comunismul anilor '80 sau ca a multor artisti. Multi si-l amintesc ca pe unul dintre copiii invitati la emisiunea lui Iosif Sava. El nu poate uita ca, la 4-5 ani, pasiunea arzatoare pentru Corina Chiriac l-a indreptat spre cariera sa de azi: o profesoara de pian l-a auzit cintind pe cind statea cu bunica lui la coada la cartofi. Astazi Matei este stabilit la New York, unde a ramas dupa ce si-a incheiat studiile la Mannes College. Oriunde cinta, fascineaza nu doar prin calitatea interpretarii, ci si prin prezenta scenica de adevarat performer.

Matei Varga a absolvit Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti in 2004, unde a studiat cu Sandu Sandrin, Ana Pitis si Ioana Minei. Apoi si-a continuat studiile la Mannes College (New York), obtinind o diploma de Master of Music (2006), precum si Artist Diploma (2008), sub indrumarea Pavlinei Dokovska. In prezent este profesor de pian la Lucy Moses Music School din New York.

A sustinut concerte in sali importante din intreaga lume, intre acestea numarindu-se Carnegie Hall (New York), Auditorium du Louvre si Salle Gaveau (Paris), Royal Dramatic Theater (Stockholm), Casals Hall (Tokyo), etc. Intre distinctiile primite de Matei Varga se afla premiul al doilea la Concursul International "George Enescu", premiul intii la Concursul de Pian "Lory Wallfisch" (Romania), premiul al doilea la Concursul Young Concert Artists (New York) si la Concursul International de Pian de la Porto, si premiul al treilea la Concursul "Maria Canals" (Barcelona), precum si Dorothy Mackenzie Artist Recognition Award la editia 2007 a International Keyboard Institute and Festival (New York). De asemenea, in calitate de finalist al Concursului Vendome Prize, a fost remarcat de Elisabeth Leonskaja, membra a juriului, care i-a acordat un premiu special. In urma primirii acestei distinctii, Matei Varga a fost invitat sa fie manager de proiect in cadrul editiei 2009 a Vendome Prize, calitate pe care o avea si la editia din 2013.​


Hotnews.ro

Etichete:

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

Linkuri de întoarcere către această postare:

Creați un link

<< Pagina de pornire